Novada ražotāji atzinīgi novērtēti starptautiskajā izstādē “Riga Food”

Jau ceturto gadu pēc kārtas ar Zemkopības ministrijas atbalstu Daugavpils novada mājražotāji un mazie ražotāji piedalījās izstādē „Riga Food 2016” , kas no 7. līdz 10. septembrim norisinājās BT1 izstāžu hallē, Ķīpsalā, Rīgā. Izstādes atklāšanā piedalījās Valsts prezidents, Ministru prezidents un Zemkopības ministrs.  Daugavpils novadu pārstāvēja 9 dalībnieki no Vecsalienas, Sventes, Kalupes, Kalkūnes, Skrudalienas, Višķu, Laucesas un Medumu pagastiem.

Neraugoties uz to, ka dalībnieku skaits no Daugavpils novada šogad palika nemainīgs, Riga food izstādē šogad piedalījās 5 jauni mājražotāji, kuri prezentēja sevi un jaunos, inovatīvos produktus.  Īpašu apmeklētāju interesi raisīja z/s “Indiņi” kūpinātās vistiņas no Kalkūnes pagasta un ķiploku pesto no Kalupes, pie kuriem nemitīgi veidojās garas rindas un drūzmēšanās.

Jāpiebilst, ka Riga food ir Baltijā lielākā pārtikas ražotāju izstāde. Jau tradicionāli tā ir arī vieta, kur pārtikas ražotāji ar sevi iepazīstina gala patērētājus vai atrod izplatītājus. Tā ir izstāde, kurā smelties iedvesmu, mācīties un satikt vienam otru, lai kopīgi varētu iekarot vietu tirgū un atrastu ceļu līdz patērētājam.  Pieprasījums pēc mājražotāju produktiem pieaug un visā Eiropā kļūst arvien populārāki mājražotāju un ekoloģisko produktu  veikaliņi.

Atšķirībā no iepriekšējā gada, kad Daugavpils novads veidoja savu kopstendu “Ražots Daugavpils novadā” , šogad pasākumam tika mainīts formāts, prezentējot  ne tikai Latvijas kultūrvēsturisko novadu tradicionālās un mūsdienu garšas, bet arī tūrisma piedāvājumus un kultūras priekšnesumus. Šajā  izstāde apmeklētājus un dalībniekus pārsteidza ar dizaina ziņā nevainojami izstrādātajiem stendiem. Katram novadam noformējumā dominēja kāda krāsa – Latgalei tā bija zilā, simbolizējot Latgales ezerus. Tradicionāli pirmā izstādes diena bija nozares profesionāļu diena, kad notika visaktīvākā apmainīšanās ar kontaktiem, savukārt turpmākās izstādes dienās uzmanība bija pievērsta tieši katra Latvijas kultūrvēsturiskā novada unikalitātei – tā garšai visās izpausmēs – reģiona kulta ēdieni, kas Latgalei bija degvīns un speķmaizes, stāstiem un dziesmām par ēdieniem, kuras skandēja Vaboles pagasta etnogrāfiskais ansamblis “Vabaļis”.

Lai mudinātu mājražotājus būt izdomas bagātiem, šogad tika rīkots konkurss “Tautas garša”, kurā ikkatrs apmeklētājs varēja balsot par savu favorītu, tādējādi iegūstot iespēju laimēt novadu veltes, savukārt mājražotājs, kurš ieguva vislielāko žetonu skaitu, ieguva titulu “Tautas garša” un apmaksātu dalību izstādē „Grüne voche”  Vācijā, Berlīnē.

Šogad mūsu novada uzņēmējs SIA “EKA Paipalas” ieguva labākā titulu dzīvnieku izcelsmes un zivju produktu grupā.

Īpaši lielu apmeklētāju izbrīnu izpelnījās stends “Inovācija pārtikai”, kurā Latvijas augstskolu talanti  prezentēja nesen patentētos produktus un dažādas inovācijas pārtikas jomā, cerot atrast investorus, kuri būtu gatavi sākt ražot viņu radītos pārtikas produktus.

Atskatoties uz dalību 2016. gada izstādē Riga Food, ir pamatots prieks par mūsu mājražotājiem un mazajiem ražotājiem, kuri nepārtraukti attīstās un pilnveidojas, reaģē uz pieprasījuma izmaiņām un rada arvien jaunus, patērētājam pievilcīgus produktus. Varam lepoties ar SIA “EKA paipalas” iegūto atzinību. Mēs varam lepoties ar saviem iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kuri, par spīti grūtībām, nesūkstoties strādā, radot darba vietas un popularizējot Daugavpils novada vārdu.

Lai jauniegūtie kontakti un atpazīstamība kalpo lielākam produkcijas noietam, kā arī aicinām eksperimentēt ar inovatīvām idejām un gatavoties 2017. gada septembra izstādei!

FOTOGALERIJA

Jāzeps Krukovskis,
Daugavpils novada domes Attīstības nodaļas projektu koordinators